ŁÓDŹ

Słodkości na wiosnę. Festiwal Czekolady i Kawy w Łodzi

Festiwal Czekolady i Kawy 2019

Wiosna zapowiada się w Łodzi wyjątkowo słodko. Wszystko za sprawą kolejnej edycji Festiwalu Czekolady i Kawy.

Przez dziesięć kwietniowych dni ponad dwadzieścia kawiarni i restauracji w Łodzi serwować będzie wspaniałe desery i pyszne, dopasowane do nich kawy.

Zawsze jest dobra pora by jeść czekoladę, ale niewątpliwie najlepszą są obchody Światowego Dnia Czekolady, który przypada 12 kwietnia. To właśnie z tej okazji Łódzkie Centrum Wydarzeń organizuje co roku najsłodsze wydarzenie kulinarne w mieście – Festiwal Czekolady i Kawy.

Festiwal potrwa dziesięć dni. Od 5 do 14 kwietnia aż 23 łódzkie kawiarnie i restauracje zaproszą gości na popisowe desery, nowoczesne monoporcje i kreatywne wypieki oraz odpowiednio dobrane kawy, które pomogą wydobyć ze słodkości maksimum smaku. Impreza będzie okazją dla szefów kuchni i cukierników, by zaprezentować pełnię swoich umiejętności, a dla baristów, by pokazać, że kawa niejedno ma oblicze, a jej parzenie potrafi być sztuką. Najwięcej festiwalowych lokali a także wydarzeń towarzyszących Festiwalowi Czekolady i Kawy mieści się na ul. Piotrkowskiej.

Wśród kaw pojawiła się oczywiście klasyka przygotowana w oparciu o najwyższej jakości ziarna specialty, które pozwolą pokazać bogactwo i różnorodność kawowych aromatów. Ale są też wyszukane, kreatywne propozycje, jak kawy parzone na zimno albo po wietnamsku, napoje kawowe z owocami, orzechami, lodami, pikantnymi przyprawami, chałwą, słonym karmelem, likierami, a nawet specjalna propozycja na bazie prażonego kakaowca.

Każdy łódzki smakosz z pewnością znajdzie w tej ofercie coś dla siebie. Ale Festiwal Czekolady i Kawy to również okazja, by dowiedzieć się na ich temat więcej i nauczyć się je przyrządzać. Wszystko dzięki serii warsztatów dla amatorów i profesjonalistów, które poprowadzą eksperci, bariści oraz cukiernicy i czekoladnicy. W ich trakcie będzie można dowiedzieć się jak parzyć świetną kawę w domu i restauracji, nauczyć się przyrządzać nowoczesne desery i pracować z czekoladą, a nawet stworzyć własną, autorską tabliczkę.

Festiwalowe propozycje

Słodkie i kawowe propozycje przygotowane przez festiwalowe lokale są niezwykle ciekawe i bardzo różnorodne. Mamy piękne monoporcje, kolorowe cake pops’y, musy z najwyższej jakości czekolady czy wariacje na temat domowych ciast i klasycznych deserów. W słodkościach pojawi się czekolada ciemna, biała, a nawet różowa. Będą połączenia z owocami, orzechami i nietypowymi przyprawami. Goście będą mogli sprawdzić jak smakuje złoty deser, deser w stylu azjatyckim, wegańska WZ, a nawet słodki burger!
(UMŁ)

Pokaż więcej

redakcja

Kronika24.pl - TYLKO najważniejsze informacje z Polski i ze świata!

Powiązane artykuły

Back to top button