TRÓJMIASTO

Sopot. Molo – rozbudowa mariny. Pomoc dla branży gastronomicznej

Trójmiasto

Rozpoczęły się prace przygotowawcze inwestycji „Sopot – rozbudowa oferty sportowo-żeglarskiej”.

Dodatkowe stanowiska cumownicze, pawilon z sanitariatami, szatnią i miejscem do przechowywania sprzętu, nowy slip do wodowania jednostek – o te elementy wzbogaci się oferta żeglarska Sopotu, adresowana przede wszystkim do młodych adeptów żeglarstwa i turystów wodnych.

Inwestycje rozpocznie pogłębienie toru podejściowego do pomostu pływającego. W tym celu wykonawca przygotowuje teren inwestycji, sprowadza specjalistyczny sprzęt, konieczny do realizacji zadania.

Sopocka oferta żeglarska wzbogaci się o 28 stanowisk cumowniczych przy ostrodze sopockiego mola, pływający pomost (ponad 110 m) do cumowania jednostek, pawilon o powierzchni ok. 19 m2 z wydzielonym pomieszczeniem WC, pływający slip dla małych jednostek pływających (typu Optymist), mocowany do głowicy ostrogi mola.

Aby zrealizować te zamierzenia konieczne jest pogłębienie i oznakowanie toru podejściowego umożliwiającego bezpieczny dostęp jednostek pływających do projektowanych stanowisk cumowniczych

– Program edukacji morskiej dzieci i młodzieży w sopockich szkołach cieszy się dużym zainteresowaniem. Podobnie bogata oferta żeglarska sopockich klubów. Wkrótce powstaną nowe miejsca przeznaczone głównie dla jednostek szkoleniowych i zaplecze socjalne, które ułatwi młodym sopocianom ich przygodę z żeglarstwem – mówi Magdalena Czarzyńska-Jachim wiceprezydentka Sopotu. – Chcemy nadal rozwijać program edukacji morskiej w Sopocie. Staramy się pozyskać środki europejskie by zwiększyć dostępność zajęć pozalekcyjnych dla naszych uczniów. Stale udoskonalamy infrastrukturę żeglarską, m.in. w tym roku planujemy remont sanitariatów w marinie na molo – dodaje wiceprezydentka.

W kwietniu rozpoczął się remont i modernizacja sanitariatów dla użytkowników sopockiej mariny. Obecnie do dyspozycji żeglarzy są 2 sanitariaty (toaleto-łazienki), po modernizacji pojawią się dodatkowe 3 pomieszczenia.

Wsparcie miasta dla branży gastronomicznej

Od początku obowiązywania stanu epidemii związanej z rozprzestrzenianiem się Covid-19, Sopot wspiera branżę turystyczną, która jest główną gałęzią gospodarki miasta. Również w tym sezonie gastronomikom miasto proponuje powiększenie ogródków letnich za złotówkę.

Podobnie jak w ubiegłym roku, przedsiębiorca będzie mógł wystąpić z wnioskiem o powiększenie metrażu ogródka gastronomicznego lub sezonowego zagospodarowania plaż. W zależności od możliwości zwiększenia metrażu w danej lokalizacji, powierzchnia ogródka gastronomicznego będzie mogła zostać powiększona do 50 proc., a ogródka plażowego nawet do 100 proc. w stosunku do powierzchni z roku 2019 (przed pandemią).

– Bezpieczeństwo mieszkańców oraz gości, a także pracowników branży turystycznej jest dla nas priorytetem. Przygotowując się do kolejnych decyzji rządowych, które mamy nadzieję umożliwią działalność gastronomiczną, w tym funkcjonowanie ogródków zewnętrznych, chcemy ponownie stworzyć warunki do bezpiecznego korzystania z oferty sopockich restauracji i kawiarni, między innymi dzięki możliwości zapewnienia odpowiednich odległości pomiędzy stolikami – mówi Magdalena Czarzyńska-Jachim, wiceprezydentka Sopotu.

Co najważniejsze, za zwiększenie letniego ogródka przedsiębiorca zapłaci symbolicznie 1 zł netto za cały przyznany dodatkowo metraż.

– Branża turystyczna została szczególnie dotknięta kryzysem związanym z pandemią i poniosła ogromne straty. Sopockie restauracje i kawiarnie przygotowują się do ponownego otwarcia i w większości same wyznaczają sobie wysokie standardy działania. Możliwość powiększenia metrażu ogródka będzie z pewnością realnym wsparciem, które pozwoli wszystkim bez obawy korzystać z usług gastronomicznych – mówi Anna Golec-Mastroianni, prezes Sopockiej Organizacji Turystycznej.

Regulamin będzie obowiązywał do 30 czerwca 2021r. W zależności od sytuacji, może zostać przedłużony.

Pierwsze pakiety wsparcia dla sopockich przedsiębiorców Sopot wprowadził w życie w kwietniu 2020 roku, na początku pandemii. Blisko 40 gastronomików skorzystało wówczas z terenów zielonych oddanych do ich dyspozycji i możliwości powiększenia ogródków gastronomicznych. Jednak sytuacja branży gastronomicznej, restauratorów w tej chwili jest dramatycznie zła i dalsze wsparcie jest absolutnie konieczne, aby wielu z nich mogło przetrwać.
(UMS)

Pokaż więcej

redakcja

Kronika24.pl - TYLKO najważniejsze informacje z Polski i ze świata!

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button