CIEKAWOSTKIRÓŻNOŚCI

William Shatner. 90-letni aktor filmu „Star Trek” poleciał w kosmos [WIDEO]

Kapitan Kirk w kosmosie

Aktor William Shatner i Audrey Powers, wiceprezes ds. misji i operacji lotniczych w Blue Origin polecieli na pokładzie New Shepard NS-18.

Dołączyli do członków załogi Chrisa Boshuizena i Glena de Vriesa. Rakieta New Shepard z Teksasu wystartowała i wróciła 12 października.

Podróż trwała 10 minut i wyniosła załogę za Linię Kármána – umowną granicę kosmosu, tj. 100 km nad Ziemią. Pasażerowie spędzili w stanie nieważkości ok. 3 minut.

Załoga NS-18. Dr. Chris Boshuizen, William Shatner, Audrey Powers i Glen de Vries (fot. Blue Origin)

Pierwszy lot „kosmicznych turystów” już ma za sobą Jeff Bezos. Szef Blue Origin i Amazona w lipcu tego roku przebywał w kosmosie przez trzy minuty i towarzyszyła mu 82-letnia Wally Funk.

Blue Origin planuje jeszcze jeden lot z załogą w tym roku, a kilka kolejnych lotów z załogą zaplanowano na 2022 rok.

Kluczowe statystyki tej misji:

  • Apogeum kapsuły załogi: 347 539 ft AGL / 35 1 186 ft MSL (106 km AGL / 107 km MSL)
  • Apogeum boostera: 347 160 ft AGL / 350 807 ft MSL (106 km AGL / 107 km MSL)
  • Oficjalna godzina rozpoczęcia: 9:49 AM CDT / 14:49 UTC
  • Czas lądowania CC: 9:59 AM CDT / 14:59 UTC
  • Czas trwania misji: 10 min 17 sek
  • Maksymalna prędkość wznoszenia: 2235 mph / 3597 km/h
Rakieta New Shepard (fot. Blue Origin)

Kariera Williama Shatnera jako aktora, reżysera, producenta, pisarza, artysty i jeźdźca trwa od 60 lat. Zainicjował rolę „Kapitana Jamesa T. Kirka” w 1966 roku w serialu telewizyjnym Star Trek. Od dawna chciał polecieć w kierunku kosmosu. Stał się najstarszą osobą, która tego dokonała.

Pokaż więcej

redakcja

Kronika24.pl - TYLKO najważniejsze informacje z Polski i ze świata!

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button