WROCŁAW

Lemury koroniaste we wrocławskim Zoo. Najbardziej zagrożony gatunek

Jedyne w Polsce osobniki lemurów koroniastych

Wrocławskie Zoo wzbogaciło się o w wyjątkowe lemury koroniaste.

Można je spotkać w zaledwie 44 ogrodach zoologicznych na świecie. W naturze zamieszkują tylko niewielki teren w północnej części Madagaskaru. Jedyne w Polsce osobniki lemurów koroniastych zamieszkały we wrocławskim zoo.

Madagaskar słynie z niezwykłej bioróżnorodności. Żyją tam prymitywne małpiatki – lemury. Naukowcy odkryli, że 50 milionów lat temu, lemury były obecne w Afryce i Europie. Jednak na skutek podziału kontynentów i zmiany klimatu, wyginęły. Udało im się przetrwać tylko na Madagaskarze. Dzisiaj na skutek działalności człowieka i zmian klimatycznych zagrożona jest flora i fauna całej wyspy, w tym wszystkie gatunki lemurów.

Szansą na przetrwanie gatunku i wzmocnienie jego populacji w środowisku naturalnym jest hodowla zachowawcza w ogrodach zoologicznych. Taką właśnie hodowlę rozpoczęło wrocławskie zoo.

– Skala zagrożeń pokazuje, że nie mamy czasu. Stąd decyzja o rozpoczęciu hodowli zachowawczej kolejnego gatunku lemurów. Do lemurów katta, alaotrańskich, wari rudych, biało-czarnych, czerwonobrzuchych i lemurków myszatych dołączyły w naszym zoo lemury koroniaste – mówi Anna Mękarska, specjalista ds. ochrony gatunkowej we wrocławskim zoo.

Z holenderskiego Amersfoort Zoo do Wrocławia przyjechali rodzice z dwójką młodych – Epsilon i Amalia oraz Zaza i Malala. Zamieszkały w pawilonie Madagaskaru mając za sąsiadów lemury czerwonobrzuche, modrzyki i papugi wazy.

– Lemury przyjechały do nas dwa tygodnie temu. Są bardzo odważne i przyjaźnie nastawione do nas i do zwiedzających. Można powiedzieć, że już się zaaklimatyzowały – opowiada Monika Górska opiekunka lemurów we wrocławskim zoo.

Lemury koroniaste we wrocławskim Zoo (fot. Wrocław ZOO)

O lemurach koroniastych

Lemury koroniaste to jedne z najmniej licznych gatunków w naturze i w ogrodach zoologicznych. Wydaje się niemal pewne, że przyspieszająca degradacja środowiska na Madagaskarze skaże ten gatunek na wyginięcie. Około 2014 r. naukowcy szacowali, że liczebność populacji tych lemurów spadnie o 50% w ciągu kolejnych 3 pokoleń (24 lata). Po pięciu latach wiemy już, że spada szybciej. Stąd też ich wysoki status zagrożenia wyginięciem.

Jak rozpoznać ten gatunek lemura? Wielkością przypomina lemura katta – mierzy do 35 cm długości ciała i osiąga masę do 2 kg. Jednak jest zupełnie inaczej ubarwiony. Wyróżnia go brązowo-pomarańczowa „korona” na szczycie głowy. Samica jest zwykle jaśniejsza i ma sierść w kolorze szarym, samiec zaś brązowe.

Jak wszystkie lemury, również ten gatunek posiada pseudoprzeciwstawny kciuk, który pomaga w zdobywaniu pożywienia, spożywaniu, pielęgnacji i poruszaniu się. Posiada również niechwytny ogon, którego długość może osiągać nawet 50 cm. Jego dietę stanowią głównie kwiaty, owoce i liście roślin. Długość życia lemurów koroniastych to około 20 lat.
(org.)

Pokaż więcej

redakcja

Kronika24.pl - TYLKO najważniejsze informacje z Polski i ze świata!

Powiązane artykuły

Back to top button