Sanepid w województwie pomorskim w smażalniach ryb przeprowadził 135 kontroli.
Takich miejsc w tym rejonie jest 311. W 2023 roku Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna była w 118 smażalniach ryb i zakładach.
Nieprawidłowości odkryto w 44 z nich. Stwierdzono w tych punktach m.in.
- brak czystości bieżącej,
- niewłaściwe warunki przechowywania żywności,
- niewłaściwy stan higieniczno-sanitarny pomieszczeń, wyposażenia i sprzętu,
- środki spożywcze o zmienionych cechach organoleptycznych.
Inspektorzy nałożyli 28 grzywien jako mandaty karne na łączną kwotę ponad 8,5 tysiąca złotych.
Sami konsumenci zgłaszali te miejsca z powodu, np. niewłaściwego stanu sanitarno-higienicznego czy dolegliwościami żołądkowymi po spożyciu posiłków. Z siedmiu kontroli interwencyjnych, aż w pięciu z nich potwierdzono tę zasadność.
Inspektorzy sanepidu sprawdzają m.in. stan zdrowia pracowników, czystość pomieszczeń żywnościowych i sprzętu.
Kontrolują także warunki przechowywania surowców, terminy przydatności do spożycia surowców stosowanych do przygotowywania potraw, usuwanie odpadów żywnościowych czy jakość wody, warunki do mycia rąk pracowników.
Oczywiście kary śmieszne (średnio ok. 300 zł mandatu), a do tego SANEPiD nie poda nazw złapanych, żeby czasem nie odstraszać kolejnych klientów. Brawo, świetna akcja!