SKOKI NARCIARSKIE

Innsbruck. Turniej Czterech Skoczni. Lanisek najlepszy w kwalifikacjach. Koszmar Kubackiego

Skoki narciarskie

Półmetek zmagań w Turnieju Czterech Skoczni już za nami.

Polscy skoczkowie słabo prezentowali się w Oberstdorfie i Garmisch-Partenkirchen (Niemcy).

Dzisiaj odbyły się kwalifikacje do konkursu w Innsbrucku (Austria).

Słoweniec Anże Lanisek był najlepszym zawodnikiem na Bergisel w Tyrolu. Za nim uplasowali się Stefan Kraft i Ryoyu Kobayashi.

Z Polaków tylko Dawid Kubacki dał „plamę”. Co ciekawe, po raz pierwszy w karierze nie przebrnął kwalifikacji do konkursu TCS.

Awansowało pięciu Polaków.

Polscy skoczkowie pokazali się z dobrej strony we wtorkowych kwalifikacjach w Innsbrucku, zajmując cztery miejsca w pierwszej 20-stce. Najlepszym z nich okazał się Kamil Stoch, który uplasował się na 12. lokacie. W trzecim konkursie 72. Turnieju Czterech Skoczni wystąpi łącznie pięciu naszych reprezentantów.

– To był dobry dzień. Cieszę się, bo skok kwalifikacyjny był najlepszym, jaki dziś oddałem. Wciąż zmagam się z pewnymi problemami technicznymi, ale koniec końców cieszę się. Zrobiłem mały krok do przodu – powiedział najlepszy dziś z biało-czerwonych, Kamil Stoch.

Pary KO z polskimi skoczkami:

Maciej Kot (18) – Karl Geiger (Niemcy, 33)
Piotr Żyła (16) – Pius Paschke (Niemcy, 35)
Paweł Wąsek (14) – Valentin Foubert (Francja, 37)
Kamil Stoch (12) – Johann Andre Forfang (Norwegia, 39)
Aleksander Zniszczoł (49) – Stefan Kraft (Austria, 2)

TCS 2023/24. Wyniki kwalifikacji w Innsbrucku

1. Anże Lanisek 134 (130,1)
2. Stefan Kraft 124,5 (127,1)
3. Ryoyu Kobayashi 129 (122,2)
4. Daniel Tschofenig 126,5 (119,7)
5. Jan Hoerl 127,5 (117,2)
…..
12. Kamil Stoch 123 (109,2)
14. Paweł Wąsek 122 (108)
16. Piotr Żyła 123 (107,5)
18. Maciej Kot 123,5 (106,4)
49. Aleksander Zniszczoł 112,5 (87,3)
52. Dawid Kubacki 108,5 (84,7)

Zawody w Innsbrucku zaplanowano w środę 3 stycznia o godz. 14:00.

Pokaż więcej

redakcja

Kronika24.pl - TYLKO najważniejsze informacje z Polski i ze świata!

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button