Wojciech Modest Amaro wśród światowej elity współczesnej gastronomii, oferującej swoje dania w Muzeum Sztuki Współczesnej, w San Francisco.
Polak, którego restauracja atelier Amaro jako pierwsza w kraju otrzymała gwiazdkę przewodnika Michelin, dołączył do światowej elity sław współczesnej gastronomii – najwybitniejszych kucharzy, którzy prezentują swoje dania w Muzeum Sztuki Współczesnej, w San Francisco. Funkcjonująca w muzeum restauracja „inSitu”, realizuje obecnie projekt, do którego zaprosiła mistrzów kulinarnych z całego świata. Ich dania – kulinarne „dzieła sztuki” – można zamówić i degustować na miejscu, doceniając talent i różnorodność poszczególnych szefów kuchni.
Patrząc na listę sław, które są obok mnie, nie trudno nie poczuć wzruszenia, dumy i satysfakcji z tych wielu lat pracy. Jest to wydarzenie bez precedensu w moim życiu i jestem niezmiernie szczęśliwy, że piszę kawałek historii dla polskiej gastronomii. To sukces całego mojego zespołu. W grudniu będę w muzeum, w San Francisco, gdzie osobiście przygotuję kilka dań, a następnie zaserwuję autorską kolację w 3*** restauracji – mówi Wojciech Modest Amaro.
Amaro zaproponował swoją wersję wędzonego łupacza z sałatką z rukwi wodnej i kwiatów kopru, renklody i granity, na bazie ginu z nutami polskiego lasu – świerku i jałowca.
Lista szefów kuchni, oferujących swoje dania w restauracji „inSitu”, w Muzeum Sztuki Współczesnej, w San Francisco, dostępna jest na stronie: http://insitu.sfmoma.org/
(org.)