28 września przypada Światowy Dzień Jabłka.
Świętują sadownicy, ale też konsumenci – to ulubiony owoc Polaków. Nie wszyscy wiemy, że co drugie jabłko w kraju pochodzi z Mazowsza. Warto o tym pamiętać, szczególnie dziś – w Światowy Dzień Jabłek.
Mazowieckie jabłka pochodzą głównie z zagłębia grójecko-wareckiego, nazywanego „największym sadem Europy”. Początki jego powstawania datuje się od panowania Królowej Bony, która słynęła z zamiłowania do ogrodnictwa, w tym również sadownictwa. Przez kolejne stulecia, za dekretem Zygmunta II Augusta, jabłka z okolic Grójca pojawiały się na królewskich stołach.
Co drugie polskie jabłko pochodzi z Mazowsza
Gminy o największej koncentracji upraw to: Błędów, Belsk Duży, Grójec, Warka (do 70 proc. upraw). Jak mówią smakosze – to właśnie stąd jabłka są najlepsze, odpowiednio wybarwione o jędrnym miąższu. To dzięki szczególnemu mikroklimatowi i staraniom wielopokoleniowych rodzin sadowników jabłka z Mazowsza są doskonałe. Najbardziej znane i doceniane odmiany to m.in. Gala, Jonagold, Golden Delicious, Red Jonaprince oraz Ligol.
– Mamy najlepsze owoce na świecie – przekonuje Leszek Przybytniak, urodzony w Grójcu radny województwa mazowieckiego, przewodniczący sejmikowej Komisji Rolnictwa i Terenów Wiejskich oraz sadownik. – Nigdzie indziej nie są one tak pachnące i smaczne. To aromaty z naszych jabłek wykorzystywane przy produkcji artykułów spożywczych czy kosmetyków są najbardziej cenione i jest na nie największe zapotrzebowanie – podkreśla radny.
Unikalne w Europie
Na Mazowszu, a dokładnie w gminie Błędów, znajdziemy też wyjątkowy produkt – proekologiczne jabłko „amela” produkowane według technologii „zero pozostałości pestycydów”. Wyjątkowy jest ich smak, aromat, wygląd, a przede wszystkim wartości zdrowotne, uzyskane dzięki innowacyjnej technologii, położeniu geograficznemu sadów oraz mistrzostwu polskich sadowników. Jabłka przechowywane są w nowoczesnych obiektach z kontrolowaną atmosferą, sortowane na liniach z wykorzystaniem najnowszych technologii oraz pakowane zgodnie z zapotrzebowaniem klienta. Każda partia towaru od chwili zbioru, aż do docelowego konsumenta jest oznakowana, co gwarantuje bezpieczeństwo na każdym etapie dystrybucji.
Polska jest też największym producentem jabłek w Unii Europejskiej (ok. 3,5 mln ton).
Przeciętny Polak zjada 7 jabłek miesięcznie (konsumpcja ta wynosi 16 kg jabłek rocznie na osobę). Jest to o połowę mniej, niż 20 lat temu.
WHO zaleca spożywać minimum 400 gramów owoców i warzyw dziennie!
Jedzmy jabłka – za zdrowie!
Znakomicie smakują, ale mają też wiele wartości odżywczych. Dietetycy zalecają jedzenie przynajmniej dwóch jabłek dziennie – rano dla urody, wieczorem dla zdrowia. Jabłka to źródło witaminy C, witamin z grypy B, minerałów i błonnika roślinnego. Są niskokaloryczne (jedynie ok. 50 kcal w 100 g), korzystnie wpływają na trawienie, oczyszczają organizm z toksyn, wspomagają pracę mózgu i pomagają regulować poziom cukru we krwi.
(UMWM)