Warszawskie obiekty gastronomiczne i food halle znalazły się na liście największych atrakcji turystycznych stolicy w 2024 roku, obok takich miejsc jak Centrum Nauki Kopernik czy Stadion Narodowy.
Kulinaria to również drugi, po kulturze, najlepiej oceniany przez turystów element warszawskiej oferty.
Z badań wynika, że najbardziej rozpoznawalne wśród samych mieszkańców warszawskie potrawy to schab po warszawsku, flaki po warszawsku czy zrazy po warszawsku. Jeśli chodzi o słodkie przysmaki to najpopularniejszymi są czekolada Wedla, rurki z kremem, wuzetka i pańska skórka. Stolica to miejsce, gdzie tradycyjne polskie przysmaki łączą się z nowoczesnymi pomysłami i trendami kulinarnymi z całego świata. Jak wynika z badań przeprowadzonych wśród obcokrajowców, którzy odwiedzili Warszawę, oczekiwania które mają przed przyjazdem dotyczące oferty kulinarnej są spełniane, a jedzenie jest uznawane za smaczne i relatywnie tanie.
Turystyka kulinarna
− Turystyka kulinarna to rosnący trend, który przyciąga turystów szukających wyjątkowych smaków i niezapomnianych doświadczeń. Warszawa oferuje szeroką gamę restauracji, kawiarni i barów, które serwują zarówno tradycyjną polską kuchnię, jak i nowoczesne interpretacje potraw z różnych zakątków świata. Wiele lokali stawia na świeże, lokalne produkty oraz nowatorskie podejście do tradycyjnych dań. Miłośnikom dobrego jedzenia Warszawa oferuje również liczne wydarzenia, takie jak festiwale kulinarne, targi jedzenia, food halle czy warsztaty kulinarne – wymienia Paweł Moras, dyrektor Stołecznego Biura Turystyki.
Turystyka kulinarna zyskuje na popularności na całym świecie, a wielu podróżnych podczas swoich wyjazdów stawia na odkrywanie lokalnej kuchni. Wśród turystów, którzy odwiedzili Warszawę w 2024 roku, aż 91% skorzystało z oferty gastronomicznej miasta. Dzięki coraz bogatszej ofercie miasto daje wiele możliwości, by zapisać się w pamięci jako wartościowy cel kulinarnych podróży. W 2024 roku na kulinarnej mapie stolicy pojawiły się nowe restauracje wyróżnione przez Przewodnik Michelin. Obecnie jedną gwiazdką mogą pochwalić się dwa warszawskie lokale, 6 restauracji otrzymało wyróżnienie Bib Gourmand, a 12 kolejnych zostało objętych rekomendacją Przewodnika.
Warszawiacy pokochali jedzenie na mieście
Mieszkańcy stolicy chętnie odwiedzają lokale gastronomiczne, szczególnie w piątki i soboty. Aż 36% badanych deklaruje wizyty w lokalach gastronomicznych kilka razy w miesiącu, a 33% korzysta z nich co najmniej raz w tygodniu.
Badania pokazują, że aż 78% gości to stali klienci, którzy preferują miejsca zlokalizowane blisko domu. Często są to kawiarnie i restauracje na osiedlach oddalonych od centrum miasta, które przyciągają lokalnych mieszkańców, tworząc z nimi więź emocjonalną. Właściciele i pracownicy znają swoich klientów, co buduje atmosferę bliskości i zaufania. Ten model funkcjonowania przypomina włoskie, rodzinne restauracje, gdzie goście czują się jak w domu, a dzięki rodzinnej atmosferze i gościnności, często wracają, włączając wręcz te powroty do swoich stałych elementów planowania czasu.