Od 18 maja znów można usiąść w kawiarnianym fotelu czy zjeść obiad w ulubionej restauracji w Polsce.
M.in. krakowskie ogródki przy Rynku Głównym powoli zapełniają się klientami.
Trzeba się jednak przygotować na szereg obostrzeń. Naklejki na podłodze zapewniające odpowiedni odstęp między klientami, obowiązkowa dezynfekcja rąk czy ograniczona ilość osób w lokalu (jedna na 4 metry kwadratowe) to tylko niektóre z nakazów zachowania bezpieczeństwa. Do stolika klienta prowadzi obsługa, a potrawy przynoszone są na tacach dezynfekowanych po każdym użyciu (tak samo jak stoliki). Co ważne przy jednym stoliku może przebywać tylko zamieszkująca wspólnie rodzina, znajomi mogą siedzieć przy sąsiednim stole oddalonym o 2 metry.
To tylko niektóre z obostrzeń, ale po wielotygodniowej izolacji ludzie są gotowi na dodatkowe niewygody byle tylko wrócić do dawnej normalności.
(Artur Rakowski)