CIEKAWOSTKIRÓŻNOŚCI

Jak pościć z głową? Kupuj ryby i owoce morza odpowiedzialnie!

Przełowione morza i oceany

Nadchodząca Środa Popielcowa rozpoczyna okres Wielkiego Postu.

Jedzenie ryb zamiast mięsa jest popularną tradycją podczas sześciotygodniowego postu, który kończy się Wielkanocą. Sezon wielkopostny w dużym stopniu zwiększa sprzedaż ryb i owoców morza, co w konsekwencji wywiera dodatkową presję na przełowione morza i oceany. Około 33% światowych stad ryb morskich jest przełowione, a 60% jest poławiane na najwyższym możliwym poziomie. Mimo tego konsumpcja ryb bez wyrzutów sumienia jest możliwa.

„Konsumenci mogą być częścią rozwiązania problemu i nie muszą w tym celu całkowicie rezygnować z jedzenia ryb i owoców morza. Wybieranie ryb ze zrównoważonych połowów wpływa korzystnie na morza, oceany i miliony ludzi, których życie zależy od rybołówstwa, jako ich źródła pożywienia i utrzymania” – mówi Anna Sosnowska, specjalistka ds. ochrony ekosystemów morskich, nawołując konsumentów do zapoznania się z zaleceniami zawartymi w Poradniku Rybnym WWF.

Jak kupować ryby i owoce morza odpowiedzialnie:

– Zwracaj uwagę na to, jaki gatunek kupujesz: z jakiego obszaru on pochodzi i jaką metodą został złowiony – wszystkie te informacje powinny być dostępne na opakowaniu bądź u sprzedawcy.
– Kupuj te ryby, które w Poradniku Rybnym WWF http://ryby.wwf.pl/ są oznaczone „zielonym światłem” – na pewno pochodzą ze zrównoważonych połowów.
– Ryby oznaczone: „czerwonym światłem” zastępuj podobnymi z „zielonego światła” np. zamiast dorsza z Bałtyku, wybierz dorsza czarnego. Czasem drobna zmiana konsumencka przyczynia się do wielkiej zmiany w środowisku.
– Wybieraj produkty z certyfikatami: MSC (ryby dziko żyjące) i ASC (ryby hodowlane) – to gwarancja, że produkty zostały pozyskane w sposób możliwie najbardziej przyjazny dla środowiska.
– Nie kupuj żywych ryb – nie ma potrzeby przysparzać im dodatkowych cierpień.

Wspólna odpowiedzialność

„Ryby morskie są naszym wspólnym dobrem, dlatego wszyscy powinniśmy się o nie troszczyć. Czas postu może być też dla nas momentem dodatkowej refleksji na temat wpływu naszych decyzji konsumpcyjnych na środowisko i ludzi od niego zależnych. Wierzę, że świadomi problemu przełowienia konsumenci, w trosce o przyszłość naszych dzieci, będą chętnie wybierać ryby pochodzące ze zrównoważonych połowów” – dodaje Anna Sosnowska.

Zrównoważone połowy można określić jako połowy odpowiednich gatunków ryb i innych organizmów morskich na dopuszczalnym poziomie, przy respektowaniu oficjalnego doradztwa naukowego. Istotne jest również respektowanie obowiązującego prawa oraz stosowanie zrównoważonych technik połowowych, które mają na celu ograniczenie negatywnego skutku prowadzonej działalności połowowej na środowisko morskie, w tym ograniczenie tzw. przyłowu (przypadkowego połowu zwierząt morskich), zredukowanie oddziaływania na dno morskie i niszczenia morskich siedlisk przydennych.

POMÓŻ NAM ZMIENIĆ ŚWIAT. CHROŃ MORZA I OCEANY – KUPUJ ODPOWIEDZIALNIE Z PORADNIKIEM RYBNYM WWF – wejdź na http://ryby.wwf.pl

Ryby morskie są naszym wspólnym dobrem 9fot. WWF)

Opis problemu

Wybór ryby ze zrównoważonych połowów przyczynia się do długoterminowej odbudowy i ochrony stad ryb. Tym samym taki wybór wspiera ponad 800 milionów ludzi na całym świecie, którzy bezpośrednio lub pośrednio są zależni od rybołówstwa jako źródła dochodu. Konsumpcja ryb w Europie w szczególności dotyka ludzi zależnych od ekosystemów morskich w krajach rozwijających się. Duże ilości ryb i owoców morza są importowane w celu zaspokojenia popytu europejskiego – Unia Europejska jest największym importerem żywności morskiej na świecie. Około 50% importowanych ryb i owoców morza w Unii Europejskiej pochodzi z krajów globalnego południa.
(org.)

Pokaż więcej

redakcja

Kronika24.pl - TYLKO najważniejsze informacje z Polski i ze świata!

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button