CIEKAWOSTKI

19,6 proc. – tyle partii jaj zakwestionowała Inspekcja Handlowa. Inne ciekawostki

Sprawdź, czy jaja nie są przeterminowane

Mamy dla Was kilka ważnych informacji dot. jajek.

Jaja kupione w sklepie powinny mieć na skorupce kod producenta poprzedzony cyfrą oznaczającą metodę chowu. Cyfra 0 oznacza chów ekologiczny, 1 to chów na wolnym wybiegu, 2 to ściółkowy, a 3 to klatkowy.

Sprawdź, czy jaja nie są przeterminowane. Data minimalnej trwałości to 28 dni od zniesienia. Informacja „ekstra” lub „ekstra świeże” oznacza, że od zniesienia jajek minęło nie więcej niż 9 dni.

Ukrywanie informacji, że jaja są od kur z chowu klatkowego, grafiki sugerujące, że kury biegają po wybiegu, gdy tak nie było, zawyżanie klasy wagowej jaj – to najcięższe grzechy sprzedawców wykryte przez IH.

19,6 proc. – tyle partii jaj zakwestionowała Inspekcja Handlowa w IV kwartale 2018 r. Kontrola objęła 530 partii jaj kurzych i przepiórczych w 164 sklepach i hurtowniach.

Czy wiesz, że jaja oznaczone literami XL powinny ważyć co najmniej 73 g, L – 63-72 g, M – 53-62 g, S – poniżej 53 g. Kontrola IH wykazała, że 10 proc. partii jaj kwalifikowało się do niższej kategorii wagowej, niż wynikało to z informacji na opakowaniu.

Masło to tłuszcz mleczny (fot. UOKiK)

Masło to tłuszcz mleczny . Powinno mieć od 80 do 90 procent tłuszczu i do 16 procent wody. Nie zawiera tłuszczów roślinnych. Produkt do smarowania z tłuszczem roślinnym to miks tłuszczowy, a nie masło.

Liczysz kalorie? Czytaj etykiety! Majonez „light” też może mieć konserwanty.

Pokaż więcej

redakcja

Kronika24.pl - TYLKO najważniejsze informacje z Polski i ze świata!

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button