Zdaje się, że niemiecka legenda rocka w muzyce osiągnęła wszystko, co tylko było już możliwe.
Czas zatem podbić nowe rejony. Muzycy Scorpions postanowili na rynek wypuścić własną whisky sygnowaną nazwą zespołu.
Założony w Hanowerze w 1965 roku przez charyzmatycznego gitarzystę Rudolfa Schenkera zespół Scorpions, który koncertuje od ponad 50 lat postanowiła iść w śladami Motorhead i stworzyć własny alkohol.
Okazuje się, że zespół już od dawna chciał zaistnieć również na pozamuzycznym polu i stworzyć własną whisky!
– Wreszcie, mamy naszą własną Whisky dostępną na rynku ….to wspaniałe! Ta konkretna whisky bierze swoją dojrzałą perfekcję z niezwykłych beczek po słodkim niemieckim winie wiśniowym. Wszyscy mamy nadzieję, że będzie smakować, tak jak muzyka Scorpions – od pierwszego użądlenia – tak muzycy skomentowali swój trunek.
Whisky pochodzi ze szwedzkiej destylarni Mackmyra, a nad całym procesem produkcji wraz z członkami zespołu, czuwała master blender Angela D’Orazio.
Co ciekawe, wszyscy członkowie kapeli aktywnie uczestniczyli w procesie produkcji whisky.
– Wspaniale się z nimi pracowało! Klaus, Rudolf, Matthias, Mickey i Paweł byli bardzo mili i zainteresowani procesem. Wydaje mi się, że udało nam się stworzyć gładką whisky ze wspaniałym aromatem owoców, wanilii i słodyczy oraz delikatnych nut maślanych, muskających podniebienie. Fakt, że otrzymaliśmy finisz zarówno wiśni jak i sherry nadaje whisky idealną harmonię – powiedziała Angela D’Orazio, master distiller w destylarni Mackmyra.
Whisky leżakuje w beczkach po bourbonie oraz w beczkach po sherry doloroso, finiszowana jest dodatkowo w beczkach po niemieckim specjale, jakim jest słodkie wino wiśniowe. Dzięki temu zabiegowi do nut waniliowo-orzechowo-maślanych dochodzą słodsze akcenty owocowe.
Twórcy nowego smaki whisky zagrają ponownie w Polsce i to dwukrotnie.
Pierwszy z koncertów odbędzie się 21 lipca w Gliwice Arena, drugi natomiast, 23 lipca w ERGO ARENA GDAŃSK/SOPOT.
(org.)