Truskawki, wiśnie, porzeczki i maliny „na zdrowie”! Owoce źródłem witamin i minerałów

Owocowe lato

Truskawki, wiśnie, porzeczki, maliny to najpopularniejsze letnie owoce.

Są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe

Owoce najlepiej spożywać świeże, ale mrożone również zachowują swoje właściwości. Natomiast należy uważać na wszystkie przetwory z uwagi na dodawany do nich cukier podczas ich przygotowywania. Lepiej wybierać surowe owoce. Zawierają one wiele cennych składników, dzięki którym są ważną częścią zrównoważonej diety.

Truskawkowe zalety

Pierwsze truskawki pojawiają się na przełomie maja i czerwca i są dostępne co najmniej do połowy lipca. Jeżeli pogoda sprzyja, to nawet do wczesnej jesieni.

Są bardzo zdrowe:

Czy truskawki mogą szkodzić?

Niestety należą do produktów uczulających. Powinny ich unikać osoby ze stwierdzoną nadwrażliwością na salicylany, gdyż zawierają one ich sporo. Typowymi objawami uczulenia na salicylany są zmiany skórne (pokrzywka), alergiczny nieżyt nosa i ataki duszności.

Malinowe zdrowie

Maliny to nie tylko niepowtarzalny smak i aromat, ale również wiele cennych dla zdrowia składników:

Wiśniowy smak

Kwaśny smak wiśni może kojarzyć się z wysoką zawartością witaminy C, ale wiśnie zawierają jej ponad połowę mniej niż maliny i około 15 razy mniej niż czarne porzeczki. Jednak zawierają wiele innych cennych składników, dlatego warto włączyć je do diety:

Czereśnie, czyli owoce wiśni ptasiej, zawierają około 30% więcej węglowodanów niż wiśnie, są więc bardziej kaloryczne, jednak nadal nie jest to duża dawka kalorii, dlatego warto jeść je, zwłaszcza kiedy jest na nie sezon.

Wszystkie kolory porzeczki

Czarna, czerwona, biała. Niezależnie od swojej barwy porzeczki są skarbnicą cennych składników pozytywnie wpływających na organizm.