Tłusty czwartek. Przysłowia. Pączki i faworki – historia

Tłusty czwartek

Tłusty czwartek w tym roku obchodzimy w ostatni czwartek przed wielkim postem, tj. 52 dni przed Wielkanocą.

Zapusty rozpoczynają ostatni tydzień karnawału.

Najpopularniejszymi smakołykami w tym dniu są pączki i faworki (chrust, chruścik). Kiedyś zjadano pączki z nadzieniem ze słoniny, boczku czy mięsa, które zapijano wódką.

Pączki (fot. pixabay)

Już starożytni Rzymianie mieli do czynienia z pączkami.

W Polsce pączki na słodko pieczono w XVII wieku. Wg przepisów było to ciasto bez drożdży, ze słodkim nadzieniem. W środku ukrywano orzeszek lub migdał. Kto je znalazł w nadzieniu, miał cieszyć się dostatkiem i powodzeniem.

W Wielkiej Brytanii czy Australii (Mardi Gras) to tłusty wtorek i wypada dzień przed Środą Popielcową.

Do pączków głownie dodajemy nadzienie z róży. Oczywiście można wykorzystać do niego prawie wszystko.

Pączki (fot. pixabay)

Inne smakołyki tego dnia to:

Przysłowia związane z Tłustym Czwartkiem

„Kto w tłusty czwartek nie zje pączków kopy, temu myszy zjedzą pole i będzie miał pustki w stodole”

„Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła”

„Od tłustego czwartku do Zmartwychwstania – ścisły post się kłania”.

Exit mobile version