20 lutego Tłusty Czwartek. Pączki znają wszyscy, ale czy słyszeliście o purclach, amoniaczkach czy całuskach pszczelowolskich?
Te i wiele innych smakołyków znajdziecie na liście regionalnych i tradycyjnych produktów, dostępnej portalu DANE.gov.pl. Apetyt rośnie w miarę klikania!
Słodka alternatywa
Jeśli „zwykłe” pączki już Wam się przejadły, warto poszukać słodkiej alternatywy. Czasu do Tłustego Czwartku coraz mniej, dlatego specjalnie dla Was przeklikaliśmy się przez listę regionalnych i tradycyjnych produktów. A tam: dla każdego coś dobrego.
Możecie szukać według województw lub kategorii. My, z okazji Tłustego Czwartku, przyjrzeliśmy się – oczywiście – kategorii „wyroby piekarnicze i cukiernicze”. Oto tylko część specjałów, które tam znaleźliśmy:
- Grochowinki kociewskie – to przysmak z województwa pomorskiego. Swoją nazwę wzięły od wyglądu. Po usmażeniu przypominają… wysuszone strąki grochu lub fasoli. Ponoć różnią się od tradycyjnych faworków. Są od nich bardziej chrupiące i lekko drożdżowe w smaku. Wierzymy, niestety, tylko na słowo.
- Śląski chrustek – na liście produktów tradycyjnych od 2011 r. Wyglądem przypominają tradycyjne faworki, a jak smakują? Ponoć słodko. Pachną ciastem francuskim i cukrem waniliowym.
- Pączki żakowolskie z powidłami z antonówek – tutaj nic nie trzeba tłumaczyć. Każdy może sobie wyobrazić jak… smakują. Na liście znajdziecie też pączki lubuskie, świętokrzyskie pączki opatowskie, staropolskie pączki z Ostrowa Lubelskiego i…
- Pùrcle kaszubskie – na liście od 2008 r. Wygląd: pulchne okrągłe pączki o brązowej skórce, kremowe wnętrze. Rozmiar: zależnie od potrzeb (!).
Na tłusto
Przed laty w Polsce objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem. Myślicie, że te czasy minęły? Tak, jednak nie do końca.
Województwa opolskie i łódzkie szczycą się m.in. ciasteczkami ze… skwarek. W Opolskiem to ciastka ze szpyrek, a w Łódzkiem – słoninki.
Jeśli zamiast pączków wolicie właśnie ciastka, to na naszej liście znaleźliśmy też m.in.:
- Smalcówki – ciastka kręcone z maszynki (woj. lubuskie),
- Amoniaczki – ciasteczka na niedzielę (woj. kujawsko-pomorskie),
- Całuski pszczelowolskie (woj. lubelskie),
- Drobne ciasteczka cieszyńskie (woj. śląskie),
- Ciasteczka wyśmienite (woj. małopolskie).
Jeśli na jedzenie ciastek szkoda Wam energii, Waszej uwadze polecamy Kretowinę, czyli ciasto biszkoptowe o smaku czekoladowym – przysmak z woj. opolskiego oraz tort z fasoli Piękny Jaś – spécialité de la maison z Podkarpacia. Mamy też Jeża z woj. opolskiego, czyli ciasto tortowe z masą kremową z czarnej porzeczki.
Rzuciła nam się także w oczy… Pralina z Lublina. To ponoć wyjątkowe połączenie wysokiej jakości czekolady z kremową masą o różnych smakach lub z bardzo gęstym i wyrazistym nadzieniem owocowym. Jak podają źródła, historia pralin sięga XVII wieku.
Gdybyście się zasłodzili, ale nie najedli, polecamy tort chlebowy z Korniakowa (woj. podkarpackie).
Tysiące (nie tylko słodkich) danych
Moglibyśmy tak wymieniać długo… Na tej liście na DANE.gov.pl znajdziecie w sumie ponad 1800 potraw z różnych zakątków kraju i z różnych kategorii. Sery i inne produkty mleczne, ryby, miody, napoje, a nawet oleje. A wszystko dobre, bo polskie!
(MC)