Raport ONZ. Aż 735 mln ludzi na świecie głoduje

Organizacja Narodów Zjednoczonych

Aż 783 miliony ludzi na całym świecie stanęło w obliczu głodu w 2022 roku.

Chodzi o m.in. następstwo pandemii COVID-19, powtarzających się wstrząsów pogodowych i konfliktów, w tym na Ukrainie, wynika z badania przeprowadzonego dla pięciu agencji ONZ.

Stan bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia na świecie ujawnił, że w 2022 r. głodem dotknęło od 691 do 783 mln ludzi, przy średniej wartości 735 mln (doświadczyło chronicznego głodu), co oznacza wzrost o 122 mln osób w porównaniu z 2019 r. Daje to również ponury efekt ostrzeżenie, potencjalnie zagrażając celowi zrównoważonego rozwoju, jakim jest wyeliminowanie głodu.

„Ogólnie rzecz biorąc, potrzebujemy intensywnych i natychmiastowych globalnych wysiłków, aby uratować Cele Zrównoważonego Rozwoju (SDG). Musimy budować odporność na kryzysy i wstrząsy, które napędzają brak bezpieczeństwa żywnościowego – od konfliktów po klimat” – powiedział sekretarz generalny ONZ António Guterres w przesłaniu wideo rozpoczynającym raport.

Pokazuje, że głód wzrósł w Azji Zachodniej, na Karaibach i w całej Afryce, gdzie jedna na pięć osób – ponad dwukrotnie więcej niż średnia światowa – doświadczyła głodu. Jedynie Azja i Ameryka Łacińska odnotowały postęp w poprawie bezpieczeństwa żywnościowego.

Oprócz rosnącego głodu na całym świecie pogorszyła się również zdolność ludzi do dostępu do zdrowej diety. Ponad 3,1 miliarda ludzi na całym świecie, których nie stać na zdrową dietę w 2021 r., wynika z raportu wydanego wspólnie przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), Międzynarodowy Fundusz Rozwoju Rolnictwa (IFAD), Fundusz Narodów Zjednoczonych na rzecz Dzieci (UNICEF), World Health

Niedożywienie wśród dzieci

Według raportu 148 milionów dzieci poniżej piątego roku życia było skarłowaciałych (stan charakteryzujący się niskim wzrostem w danym wieku), 45 milionów było wychudzonych (niska waga), a 37 milionów miało nadwagę, co często wskazuje na złe odżywianie.

„Niedożywienie jest poważnym zagrożeniem dla przeżycia, wzrostu i rozwoju dzieci” – powiedziała dyrektor wykonawcza UNICEF Catherine Russell.

Niedożywienie dzieci również objawia się inaczej w środowisku miejskim i wiejskim (dodano w raporcie), zauważając, że częstość występowania zahamowania wzrostu u dzieci była wyższa na wsi (35,8 procent) niż na obszarach miejskich (22,4 procent).

Podobnie wyniszczenie było wyższe na obszarach wiejskich (10,5 proc.) w porównaniu z obszarami miejskimi (7,7 proc.), podczas gdy nadwaga występuje nieco częściej na obszarach miejskich (5,4 proc.) w porównaniu z obszarami wiejskimi (3,5 proc.).

Raport przewiduje, że w 2030 roku 600 milionów ludzi będzie niedożywionych.

„Skala kryzysu żywieniowego wymaga silniejszej reakcji skoncentrowanej na dzieciach, w tym nadania priorytetu dostępowi do pożywnych i przystępnych cenowo diet oraz podstawowych usług żywieniowych. Dotyczy to też ochrony dzieci i młodzieży przed ubogą w składniki odżywcze, ultra przetworzoną żywność oraz wzmocnienia łańcuchów dostaw żywności i żywienia, w tym dla wzbogaconej i terapeutycznej żywności dla dzieci” – powiedziała Russell.

Exit mobile version