Wapń, magnez, sód, fluorki – to cenne minerały, które dostępne są na wyciągnięcie ręki.
Minerały te znajdują się w każdej szklance wody – w łódzkich kranach. Cenne minerały to element ważny podczas treningu, nie tylko dla profesjonalnych sportowców, ale dla wszystkich miłośników aktywnego spędzania czasu.
Idąc na trening – nie zapominaj o wodzie!
– Nawadnianie organizmu to jeden z najistotniejszych elementów treningu. Dzienne zapotrzebowanie to około 30-35 ml na każdy kilogram masy ciała. Zwiększa się gdy temperatura otoczenie jest wyższa, jak teraz w okresie letnim, gdy słupek rtęci pokazuje miedzy 20-30 stopni Celsjusza. Zapotrzebowanie rośnie również podczas aktywności fizycznej i intelektualnej. Im bardziej roztrenowany organizm, jak u sportowca utrata wody podczas treningu jest mniejsza – informuje Maciej Sieradzki, trener przygotowania motorycznego.
Część tego zapotrzebowania zapewnia nam pożywienie. W naszych posiłkach dostarczamy około 1,5 litra wody. Pozostałe 2 litry – musimy uzupełnić sami. Niestety często o tym zapominamy. Lato jest dobrym momentem na wdrożenie nowych nawyków żywieniowych. Bidon wielorazowego użytku, uzupełniany wodą z kranu to rozwiązanie zdrowe, tanie i ekologiczne.
– Do dziennego bilansu wody zaliczamy również wodę dostarczona wraz z owocami, warzywami, które maja jej dużo, oraz kawy, herbaty. Odradzam picie słodzonych napojów, energetyków, sztucznych izotoników, które maja zły wpływ na nasze zdrowie. Najlepszym rozwiązaniem jest czysta woda. Polecam picie łódzkiej wody z kranu, która jest bardzo dobrej jakości. Jeżeli nie lubisz smaku czystej wody dodaj owoce cytrusowe, jagody lub miętę – dodaje Maciej Sieradzki.
Badania składu mineralnego łódzkiej wody, wykonywane są regularnie
– Łódzka woda z kranu jest wodą średnio-zmineralizowaną, ma około 320 mg substancji mineralnych w litrze, jest wodą niskosodową, co ma znaczenie dla osób z chorobami układów krążenia, dla osób z chorobami nerek, z cukrzycą, czy nadciśnieniem – mówi Beata Śmietańska-Herman – kierownik Laboratorium Badania Wody w Łodzi.
Łódzka woda zawiera – 71 mg wapnia, 6,7 mg magnezu, 5,5 mg sodu, 1,1 mg potasu – to wartości wyższe lub porównywalne z butelkowanymi wodami mineralnymi.
– Korzystanie z wody z kranu jest nie tylko zdrowe, ale przede wszystkim tańsze i bardziej ekologiczne – dodaje Beata Śmietańska-Herman.
Łódzka woda jest badana na każdym etapie, począwszy od wody ujmowanej w studniach, aż po wodę, która jest wtłaczana do sieci wodociągowej. Łącznie badane jest około 100 parametrów wody.
(UMŁ)