Kontrole sanepidu. Pomorskie smażalnie ryb. Brud i nieświeża żywność

Pomorze

Sanepid w województwie pomorskim w smażalniach ryb przeprowadził 135 kontroli.

Takich miejsc w tym rejonie jest 311. W 2023 roku Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna była w 118 smażalniach ryb i zakładach.

Nieprawidłowości odkryto w 44 z nich. Stwierdzono w tych punktach m.in.

Inspektorzy nałożyli 28 grzywien jako mandaty karne na łączną kwotę ponad 8,5 tysiąca złotych.

Sami konsumenci zgłaszali te miejsca z powodu, np. niewłaściwego stanu sanitarno-higienicznego czy dolegliwościami żołądkowymi po spożyciu posiłków. Z siedmiu kontroli interwencyjnych, aż w pięciu z nich potwierdzono tę zasadność.

Inspektorzy sanepidu sprawdzają m.in. stan zdrowia pracowników, czystość pomieszczeń żywnościowych i sprzętu.

Kontrolują także warunki przechowywania surowców, terminy przydatności do spożycia surowców stosowanych do przygotowywania potraw, usuwanie odpadów żywnościowych czy jakość wody, warunki do mycia rąk pracowników.