RÓŻNOŚCI

Grand Prix Jarmarku św. Dominika 2020. Nagrody za „najlepsze smaki i pomysły” przyznane

Jarmark św. Dominika 2020

Siłą jarmarku jest jego niepowtarzalny klimat i stragany pełne najróżniejszych towarów.

Tradycyjnie towarzyszy mu Konkurs o nagrodę GRAND PRIX. Pośród nich znaleźć można przedmioty stare, rzadkie i zadziwiające, nie brakuje artystycznego rękodzieła i smakołyków z całego świata. Poniżej prezentujemy listę tegorocznych nagrodzonych.

WYNIKI KONKURSU O GRAND PRIX JARMARKU ŚW. DOMINIKA 2020

Konkurs przeznaczony jest dla wystawców Jarmarku św. Dominika 2020, a jego celem jest wyłonienie najlepszej, najatrakcyjniejszej oferty, produktu prezentowanych podczas Jarmarku, w dwóch kategoriach: DOBRY POMYSŁ oraz DOBRY SMAK.

Laureaci nagrody głównej GRAND PRIX w każdej kategorii, otrzymują okolicznościową statuetką, dyplom oraz nagrodę w formie voucheru o wartości 5.000 PLN brutto do wykorzystania na zakup stoiska w kolejnej edycji Jarmarku św. Dominika.

KATEGORIA DOBRY POMYSŁ

GRAND PRIX Jarmarku św. Dominika 2020:

REDPOINTGDANSK MONIKA RAJCHERT z Gdańska
ul. Długie Pobrzeże, stoisko nr 37
za domki dla dzikich owadów zapylających
Domki zapewniające schronienie pożytecznym owadom, dające możliwość budowy gniazd, zwłaszcza podczas zimy. Wykonane ze sklejki  z użyciem naturalnych materiałów jak kora drewna, liście, szyszki itp. Doskonale wpisują się w trendy: ekologiczne, zerowaste, wielokrotnego wykorzystania materiałów i bioróżnorodności.

WYRÓŻNIENIE:

TAJEMNICE DREWNA z Konarzyn
ul. św. Ducha, stoisko nr 13
za wycinane ręcznie ozdoby z drewna
Wycinane w drewnie zwierzęta: koty, psy, wiewiórki, króliki, a także imiona i napisy. Wykonywane na stoisku ręcznie bez użycia lasera, dzięki temu każda praca jest inna i ma indywidualny charakter.

KATEGORIA DOBRY SMAK

GRAND PRIX Jarmarku św. Dominika 2020:

KAFËBË z Gdańska
Przystanek Ołowianka, stoisko nr 1
za propagowanie tradycyjnej kuchni kaszubskiej w nowoczesnym wydaniu
Kuchnia prowadzona z pasją, z wykorzystaniem tradycyjnych produktów i przepisów, ale w  nowej odsłonie. Zaskakujące smaki, intrygujące połączenia i szeroka oferta lokalnych produktów Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.

WYRÓŻNIENIE:

BEKON z Więckowych
Przystanek Ołowianka, stoisko nr 2
za wołową wędzonkę długodojrzewającą kociewską
Wędzonka wytwarzana przez gospodarstwo rodzinne prowadzone „z dziada pradziada”. Wędzonka wytwarzana z certyfikowanego mięsa ekologicznego pochodzącego z własnego gospodarstwa. Produkcja odbywa się w sposób tradycyjny.

OL-MAT Sp. z o.o. z Kruszwicy
ul. Grobla IV, stoisko nr 8
za ofertę ryb smażonych w zalewie octowej i octowo-pomidorowej
Rodzinna firma zajmująca się przetwórstwem rybnym na skalę regionalną. Założyciele to kucharze nie tylko z wykształcenia, ale przede wszystkim z powołania. W ofercie dostępne różne gatunki ryb np. leszcz, węgorz, sielawa, łosoś.

Konkurs o Grand Prix Jarmarku św. Dominika organizowany jest od 2001 roku.

Zakończenie Jarmarku 16 sierpnia!

Klucz do bram miasta powróci do rąk Prezydent Miasta, po raz ostatni odegrany zostanie hejnał Jarmarku. Uroczystość odbędzie się bez publiczności. Zapraszamy do oglądania tego wydarzenia w niedzielę, 16 sierpnia o godz. 16.00 na jarmarkowym Facebooku: https://www.facebook.com/JarmarkswDominika.

W dniu zakończenia na jarmarkowych uliczkach pojawią się barwne postaci: Złoty Hermes (patron kupców), kupiec gdański z kluczem do bram miasta, szczudlarze w kostiumach, mieszczanie i Karmazynowy Kogut (symbol jarmarku).

Pokaż więcej

redakcja

Kronika24.pl - TYLKO najważniejsze informacje z Polski i ze świata!

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button