„Dyrektywy śniadaniowe” w UE. Wyraźniejsze oznakowania miodu, soku owocowego i dżemu

Etykietowanie miodu, soków owocowych, marmolad i dżemów

Jasne oznaczenie pochodzenia geograficznego

Nowe inicjatywy mające na celu zwalczanie oszustw związanych z miodem

Większa przejrzystość oznaczania zawartości cukru

Zmiana ma na celu pomóc konsumentom w podejmowaniu świadomych i zdrowszych decyzji dotyczących produktów rolno-spożywczych, takich jak miód, sok owocowy, dżemy, galaretki i marmolady.

We wtorek Parlament przyjął swoje stanowisko w sprawie rewizji, tzw. dyrektyw „śniadaniowych” większością 522 głosów, przy 13 głosach przeciw i 65 wstrzymujących się. Wniosek aktualizuje przepisy dotyczące składu, nazwy, etykietowania i prezentacji niektórych „śniadaniowych” środków spożywczych.

Jasne oznaczenie kraju pochodzenia

Posłowie do Parlamentu Europejskiego zgadzają się, że na etykiecie musi być podany kraj, w którym zebrano miód. Dodają, że w przypadku soków owocowych, dżemów, galaretek, marmolad i słodzonych przecierów z kasztanów na przedniej etykiecie należy również wskazać kraj pochodzenia użytych owoców. Jeżeli użyty miód lub owoc pochodzi z więcej niż jednego kraju, posłowie chcą, aby kraje pochodzenia były wskazane na etykiecie w kolejności malejącej, zgodnie z proporcją, jaką składają się na produkt końcowy.

Aby ograniczyć oszustwa, posłowie do PE chcą ustanowić system identyfikowalności łańcucha dostaw miodu w celu śledzenia pochodzenia produktu, z wyłączeniem małych pszczelarzy w UE. Chcą także, aby UE utworzyła laboratorium referencyjne ds. miodu, aby poprawić kontrole i wykrywać zafałszowania w drodze systematycznych testów.

Oznaczenie zawartości cukru

Posłowie proponują, aby w przypadku soków owocowych dopuścić etykietę „zawiera wyłącznie naturalnie występujące cukry”. Aby sprostać rosnącemu zapotrzebowaniu na produkty o niskiej zawartości cukru, soki owocowe o zmienionej formule mogą być oznaczone jako „sok owocowy o obniżonej zawartości cukru”.

Nowe techniki usuwania naturalnie występujących cukrów w sokach owocowych, dżemach, galaretkach lub mleku nie powinny prowadzić do stosowania substancji słodzących w celu zrekompensowania wpływu redukcji cukru na smak, konsystencję i jakość produktu końcowego – uważają posłowie do Parlamentu Europejskiego. Dodają, że na etykietach środków spożywczych o obniżonej zawartości cukru nie mogą znajdować się oświadczenia dotyczące pozytywnych właściwości, np. korzyści zdrowotnych.

Cytat

Sprawozdawca Alexander Bernhuber (PPE, Austria) stwierdził: „Dzisiaj jest dobry dzień na bardziej przejrzyste etykietowanie. Bardziej precyzyjne wskazanie krajów pochodzenia produktów zapewni większą przejrzystość i ułatwi konsumentom wybór zdrowszych i bardziej regionalnych produktów. Powstrzymamy oszukańcze praktyki na etykietach miodu, które w przyszłości będą musiały wyraźnie podawać kraje pochodzenia, a w przypadku miodów mieszanych – procentowe proporcje krajów pochodzenia. To, w połączeniu z innymi środkami, ochroni konsumentów i pszczelarzy przed sfałszowanym miodem oraz ułatwi konsumentom dokonywanie świadomych wyborów dzięki większej przejrzystości”.

Następne kroki

Parlament jest już gotowy do rozpoczęcia rozmów z rządami UE na temat ostatecznego kształtu prawa.

Exit mobile version