759. Jarmark św. Dominika w Gdańsku. Otwarcie i Święto Chleba. „Kucharze pomagają” [ZDJĘCIA]

Jarmark św. Dominika 2019

Trwa 759. Jarmark św. Dominika w Gdańsku.

Historia Jarmarku św. Dominika jest imponująca. Sięga roku 1260, kiedy to papież Aleksander IV zezwolił gdańskim dominikanom na udzielanie 100-dniowych odpustów w dniu święta ich założyciela. Sława Jarmarku rosła z roku na rok. W XV wieku w sierpniowe dni do gdańskiego portu zawijało już przeszło 400 okrętów naładowanych najróżniejszymi dobrami z różnych stron świata. W tymże XV wieku w Gdańsku zatrudnieni zostali grający na trąbkach piszczkowie, którzy ogłaszali ważne dla miasta wydarzenia, także otwarcie i zamknięcie Jarmarku św. Dominika. Ta tradycja towarzyszy Jarmarkowi św. Dominika również dziś.

Uroczyste rozpoczęcie jarmarku obwieszcza światu specjalnie napisany (w oparciu gdańskie muzykalia) hejnał. Odgrywa go szesnastu trębaczy z okien dostojnego dworu Artusa. Hejnał „starzeje się” razem z Jarmarkiem. W tym roku będzie miał 759 nut.
Kulminacyjnym momentem ceremonii otwarcia jest przekazanie przez Prezydenta Gdańska klucza do bram miasta.
I od tego momentu przez 23 dni nastaje czas radości i zabawy. Trakt królewski zapełnia się barwnymi postaciami: muzykantami, szczudlarzami i kuglarzami. Jest gwarnie i barwnie, słychać różne języki, mieszają się kultury i obyczaje.

Przedmioty z przeszłością, smakołyki i rękodzieło

Czym byłby Jarmark bez straganów pełnych towarów z całego świata? Najwięcej niespodzianek czeka na nas zawsze na targu staroci, gdzie królują przedmioty z przeszłością. Ale uwaga – w tym roku stoiska antykwariuszy i kolekcjonerów usytuowane będą w nowym miejscu – na ul. Długie Ogrody.
Strefa artystycznego rękodzieła to kopalnia rzeczy pięknych, oryginalnych, wytwarzanych z pasją i pomysłem. Stoiska z produktami regionalnymi i orientalnymi smakołykami to z kolei raj dla smakoszy.

XXI Święto Chleba w Gdańsku

Jak co roku, wraz z rozpoczęciem Jarmarku św. Dominika w Gdańsku, Długi Targ zapełnił się stoiskami z aromatycznym pieczywem, ciastami i różnego rodzaju wypiekami z okazji Święta Chleba. Piekarze i cukiernicy z różnych miast Polski udowadniali, że tradycyjne wyroby nie tylko są smaczne, ale i zdrowe.

Święto braci piekarskiej i cukierniczej, które odbyło się na Długim Targu w niedzielę, 28 lipca – pierwszy weekend 759. Jarmarku św. Dominika – może pochwalić się długą tradycją (choć nie tak imponującą jak święto handlu i braci kupieckiej, któremu towarzyszy). W tym roku Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP, Cech Piekarzy i Cukierników w Gdańsku, wspólnie z Gdańskimi Młynami i Międzynarodowymi Targami Gdańskimi zorganizowało Święto Chleba już po raz 24., co oznacza, że jest najstarszym tego typu wydarzeniem w Polsce.

W koszach i na stołach kusiły chleby żytnie, na zakwasie, wieloziarniste, z makiem, orkiszowe, jaglane, gryczane, a nawet cebulowe czy z ziemniakami. Nie mogło zabraknąć obowiązkowego przysmaku jarmarkowego – pajdy chleba ze smalcem i ogórkiem.

Miłośnicy cukierniczych wypieków także mogli poczuć się usatysfakcjonowani. Czekał na nich sękacz kociewski, serniki, baby, jagodzianki, tarty z owocami i wiele innych przysmaków, wśród których były i propozycje dla „bezglutenowców”: pączki i drożdżówki, kokosanki, ciastka i ciasta, wszystkie oczywiście bez dodatku glutenu.

Na tegorocznym Jarmarku swoje dobra zaprezentują wystawcy z 12. krajów: Austrii, Estonii, Francji, Hiszpanii, Indii, Litwy, Niemiec, Polski, Ukrainy, Węgier, Wielkiej Brytanii i Włoch. Wśród ich stoiska z artykułami rzemieślniczymi i artystycznymi znajdziemy spożywcze produkty regionalne i orientalne smakołyki.

Słodko – Słony Drań czyli Jakubiak i Kopciński na Jarmarku już w najbliższą niedzielę

GWIAZDY: Tomasz Jakubiak i Krzysztof Kopciński
GDZIE: Przystanek Ołowianka
KIEDY: 4 sierpnia

Tomasz Jakubiak to kucharz i dziennikarz kulinarny, gospodarz programu „Jakubiak w sezonie” i „Jakubiak lokalnie”.
Gotowanie to Jego żywioł, miłość i pasja.
O jedzeniu potrafi opowiadać godzinami.
Na Jarmarku poprowadzi wraz z Krzysztofem Kopcińskim dwa pokazy kulinarne i warsztaty z przygotowywania słonych i słodkich przekąsek. A jego gośćmi będą szefowie kuchni.

PROGRAM WYDARZENIA:

13:00 otwarcie i pokaz na słodko i na słono / Tomasz Jakubiak i Krzysztof Kopciński
14:30 warsztaty
15:30 pokaz / Sebastian Cichy i Wojciech Rzepecki
16:30 warsztaty
17:30 żucie krówki – bicie rekordu
(UMG,org.)

Exit mobile version