Poniedziałek z pewnością upłynie poznaniankom i poznaniakom pod hasłem świętomarcińskich rogali i gęsiny, a to wszystko za sprawą obchodów Imienin Ulicy Święty Marcin.
Z okazji 11 listopada ulicą Grunwaldzką przemknie Bieg Niepodległości.
Poniedziałek, 11 listopada
Imieniny ulicy Święty Marcin 2024
Już po raz 30. mieszkańcy i mieszkanki Poznania będą mieli okazję obchodzić Imieniny Ulicy Święty Marcin. Wydarzenie to jest nie tylko sposobem na pielęgnowanie lokalnych tradycji (,np. gęsiny), ale i stanowi niezwykłą okazję do radosnego celebrowania Narodowego Święta Niepodległości. Obchody rozpoczną się o godz. 10:00, na wspomnianej właśnie ulicy i będą przebiegały pod hasłem „Czyń dobro!”. Symbolem uroczystości jest rogal świętomarciński – znak spotkania, życzliwości i dzielenia się z innymi.
Ul. Święty Marcin
Godz. 10:00
Wstęp wolny
Bieg Niepodległości
Bieg Niepodległości w Poznaniu po raz kolejny przyciągnął ogromne zainteresowanie. W tym roku na starcie pojawi się aż 7000 uczestników, którzy utworzą olbrzymią, żywą flagę z białych i czerwonych elementów odzieży – specjalnie przygotowanych w pakiecie startowym. Trasa biegu na ul. Grunwaldzkiej obejmie dystans 10 km, a na mecie każdy uczestnik zostanie udekorowany wyjątkowym, pamiątkowym medalem. Zapisy na tegoroczną edycję zakończyły się błyskawicznie, mimo to organizatorzy zachęcają kibiców do wsparcia biegaczy.
Start na ul. Grunwaldzkiej
Godz. 11:11
Dla kibiców wstęp wolny
Warsztaty dla dzieci – „Patriotyzm wczoraj i dziś”
11 listopada w Poznaniu to doskonała okazja, by najmłodsi mogli zgłębić historię symboli narodowych. Dlatego też Muzeum Powstania Poznańskiego – Czerwiec 1956, oddział WMN, zaprasza dzieci w wieku 5-13 lat na warsztaty „Patriotyzm wczoraj i dziś”. Podczas zajęć uczestnicy dowiedzą się, jak kształtowały się nasze symbole narodowe i co oznaczają dla współczesnych Polaków.
Muzeum Powstania Poznańskiego – Czerwiec 1956, CK Zamek, ul. Święty Marcin 80/82
Godz. 11:00
Udział w warsztatach w cenie biletu wstępu do muzeum (bilet normalny – 15 zł, bilet ulgowy – 10 zł)
Dzień Kina Polskiego w Kinie Pałacowym
Z okazji Święta Niepodległości, w kinach studyjnych w całym kraju odbędzie się Dzień Kina Polskiego. To wyjątkowa okazja, by zobaczyć najważniejsze, nagradzane oraz premierowe produkcje rodzimych twórców. W ramach wydarzenia zaprezentowane zostaną filmy niezwykłe, odzwierciedlające bogatą tradycję, kulturę i historię naszej ojczyzny. Repertuar Kina Pałacowego obejmie m.in. „Prawdziwy ból”, „Wanda Rutkiewicz. Ostatnia wyprawa” czy „Dziewczyna z igłą”.
CK Zamek, Św. Marcin 80/82
Od godz. 11:30
Bilety od 15 zł
„Niepodlegli”
Barak Kultury w Poznaniu zaprasza na wspólne świętowanie siły, talentu i codziennego wysiłku osób z niepełnosprawnościami. W programie wydarzenia wystawa „Nogi pełne roboty”, pokaz tańca na wózkach oraz nauka polskiego języka migowego.
Barak Kultury, Al. Karola Marcinkowskiego 21
Od godz. 11:00
Wstęp wolny
Koncert Milesa Kane’a
Miles Kane rozpoczął swoją muzyczną karierę w zespołach The Little Flames i The Rascals. Przełomem w jego karierze było wsparcie na scenie Arctic Monkeys w 2007 roku. Zaowocowało ono powstaniem duetu The Last Shadow Puppets i ich przebojowych albumów „The Age of the Understatement” (2008) i „Everything You Have Come to Expect” (2016). Od 2009 roku Kane rozwija karierę solową. Wydał pięć doskonale przyjętych albumów, w tym najnowszy, „One Man Band”, który ukazał się w sierpniu 2023 roku.
2progi, al. Niepodległości 36
Godz. 20:00
Bilety od 148 zł
Przybyli ułani z rogalami
W Ankonie, włoskim mieście położonym nad Adriatykiem, typowe śniadanie składa się z cappuccino i rogalika, znanego jako „la polacca” (z wł. Polka). Tamtejsi cukiernicy produkują rogale według oryginalnej receptury, którą otrzymali od żołnierzy generała Władysława Andersa w 1944 roku.
„La polacca” to rogalik pokryty lekką polewą lukrową, zaś jego środek wypełniony jest pastą migdałową lub marcepanową. – Zwykle jest większy niż klasyczne włoskie cornetto – wyjaśnia Maurizio Gioacchini, znawca kuchni. – Wojskowy piec, który znajdował na Piazza Pertini, wypiekał w ten sposób obfite śniadanie dla stacjonujących żołnierzy, głównie polskich. To właśnie ich gusta skłoniły piekarzy do posypania rogalika lukrem. Przez lata każdy cukiernik modyfikował przepis w oparciu o własne upodobania lub potrzeby.
Żołnierzami, dzięki którym rogal zawędrował do Włoch, byli Ułani Poznańscy. Zasilali oni siły generała Władysława Andersa, które w 1944 roku wyzwoliły port w Ankonie i kilkanaście innych miast w regionie Marche.
Poznański przysmak we Włoszech
Francesco Foligni, prowadzący zabytkową cukiernię przy Via Marsala, wyjaśnia, że w przypadku „la polacca” ciasto jest bardziej zwarte i treściwe – w przeciwieństwie do łatwo kruszących się cornetto.
Z kolei cukiernia Saracinelli przygotowuje „Polkę” według tradycyjnej receptury. Ciasto na „la polaccę” powstaje z jaj, masła, cukru i naturalnych aromatów. Po wyrobieniu składa się je na trzy części, a następnie za pomocą rękawa cukierniczego wypełnia się masą migdałową.
Następnie cukiernicy przystępują do pieczenia, po którym rogal dekorowany jest polewą z ciemnego cukru, rumu i wody. Cała procedura trwa kilka godzin.
(UMP)